Mattias Karlsson Sjöberg, Högskolan i Jönköping

Digital Bildbehandling är en av Sveriges populäraste högskolekurser med över tusen deltagare per termin. All undervisning sker i PING PONG och så har det varit sedan starten 2007. Kursansvarige Mattias Karlsson Sjöberg uppskattar flexibiliteten som finns både i plattformen och i samarbetet med Ping Pong AB.

Berätta lite om kursen Digital bildbehandling
Vår kurs är distansbaserad och helt asynkron vilket innebär att alla startar samtidigt men sedan väljer man själv sin egen studietakt. Studenterna loggar in i PING PONG för att nå kursmaterialet och titta på våra filmade föreläsningar. Examinationerna består av ett självrättande test och inlämningsuppgifter. Studenterna laddar upp sina bilder och skriftliga analyser och sedan kommenterar våra handledare och godkänner vilket syns direkt i PING PONG.

Hur gör ni för att få studenterna att kommunicera med varandra under kursen?
Diskussionsforumen funkar kalasbra för det. Vi har delat upp dem efter fasta punkter istället för ämnesområden – i vårt fall lektioner och gästföreläsningar. Där kan studenterna diskutera och ge varandra tips. En regel vi har är att inte svara omedelbart på studenternas frågor för att ge andra utrymme att ta på sig värdskapet.

Vad tycker studenterna om PING PONG?
Det är stabilt och pålitligt, det ligger aldrig nere. Studenterna greppar hur det fungerar. Förr hade vi både videoguider och texter som förklarade hur PING PONG fungerar. Numer lägger vi inte ned särskilt mycket tid på att uppdatera dem då vi har märkt att många aldrig ens besöker dem. PING PONG är så pass likt hur andra system fungerar på webben.

Hur fungerar samarbetet med Ping Pong AB?
Det har fungerat jättebra. Ping Pong AB har varit tillmötesgående och stöttat våra tankar. Ett exempel på något vi önskade var att kunna publicera en viss lektion ett visst klockslag. Det är simpla grejer som är helt normalt i en lärplattform idag men som vi redan har jobbat med i 5-6 år. Idag har jag svårt att säga vem som har anpassat sig efter vem – ifall vår pedagogik har påverkats av hur PING PONG är utformat eller om det är vi som har fått PING PONG att förändras. Vi har liksom vuxit ihop som ett par.

Har du några tips till andra som använder PING PONG?
Ett bra tips är att stimulera användarna genom att be dem lägga upp bilder och personlig text under sin profil. Det gör enorm skillnad för då ser man att det är en riktig människa som man föreläser för. Vi har till exempel sparat ner 2200 studentfoton från PING PONGs fotokatalog och modellerat dem i form av en Sverigekarta på en stor plansch. Den sitter på en vägg bredvid studion så att man alltid måste passera den på vägen in till inspelningen!

FAKTA

NAMN: Mattias Karlsson Sjöberg

ROLL: Kursansvarig

KURS: Digital Bildbehandling

OM KURSEN: Distansbaserad utbildning om bildbehandling i Photoshop. Ges av Högskolan i Jönköping i samarbete med webbplatsen Moderskeppet.

NYCKELFUNKTIONER I PING PONG:
- Diskussionsforum
- Inlämningsuppgifter
- Tester & enkäter
- Mål & framsteg
- Skicka meddelanden