Dagens tips: Symphony of Science! En serie låtar som är tillverkade av ihopklippta och tonsatta bitar från olika vetenskapliga föreläsningar. På det här sättet blir det inte bara lärorikt utan även njutbart att inhämta ny kunskap!
Nya typer av undervisning
Den senaste tiden har det dykt upp flera nya undervisningsmetoder som använder sig av modern teknologi för att göra kunskapsinhämtning mer motiverande och engagerande. De nya undervisningsmetoderna syftar också till att fungera för olika lärstilar eftersom alla som bekant lär sig bäst på olika sätt. Psykologen Howard Gardner närmade sig det här ämnet genom att dela upp det mänskliga intellektet i nio typer av intelligens, bland annat lingvistisk intelligens, social intelligens och musikalisk intelligens. Beroende på hur framträdande de olika typerna av intelligens är hos den enskilda individen kommer dennes lärstil variera. För att alla ska kunna nå sin fulla potential behöver framtidens utbildningsmetoder därför också variera. En metod som har fått särskild fart är gamification – att utforma undervisningen som ett spel. Kan nästa steg vara musification – att undervisa med hjälp av musik?
Vetenskapligt stöd för musik i undervisningen
Faktum är att musikpsykologi redan nu utgör ett helt eget forskningsfält. Inom det här fältet finns vissa forskare som undersöker användningen av musik som pedagogiskt verktyg. Forskningen tyder på att individer som är musikaliskt intelligenta lär sig mycket bra genom att använda musik på olika sätt, till exempel att tonsätta eller ge rytm till kunskapsinnehåll. Särskilt bra fungerar det för att memorera saker. Jag tror till exempel att de flesta vuxna fortfarande kommer ihåg ramsan “vi ska laga, ni ska äta” eller “substantiv är namn på ting, till exempel…”. Men som det ser ut idag lämnar vi tyvärr musikmetoden samtidigt som vi lämnar lågstadiet och undervisningen istället främst genomförs med hjälp av böcker och föreläsningar. Frågan är om vi även i senare ålder skulle kunna gynnas av den här typen av undervisning.
En klangfull framtid?
Är musik som pedagogiskt verktyg något vi kommer se mer av i framtiden? Med dagens moderna och progressiva syn på utbildning är det inte helt omöjligt. Vem vet? Snart kanske vi hör barn sjunga multiplikationstabellen, skandera fram de geologiska tidsperioderna och trumma när de återger Sveriges kungalängd. Kanske kan även yrkesverksamma vuxna komma hem från en konferens och nynna på paragraferna i den allmänna dataskyddsförordningen, läsa en dikt om skyddsåtgärder på byggarbetsplatsen eller klappa rytmiskt när de repeterar symtomen för olika typer av hepatit.
PING PONG har det du behöver!
Oavsett hur du vill lära eller lära ut kan du göra det i PING PONG. Vi har stöd för både text, ljud, bild och video så att du kan skräddarsy den undervisning som passar just dig och dina kursdeltagare bäst. Med hjälp av PING PONG går det alltså att tilltala alla nio typer av intelligens, för att återknyta till Gardners teori. Skriv instuderingsmaterial enligt ett versmått, låt kursdeltagarna samarbeta i grupper, använd färg och form i kursdokument, infoga video- och ljudklipp i inlämningsuppgifter eller ge kursdeltagarna i uppgift att skriva egna låtar eller lösa logiska problem. Möjligheterna är oändliga för den som vill vara med och forma framtidens lärande!
Vi avslutar med ett ode till hjärnan: